odwiedzający

poniedziałek, 21 listopada 2011

Trochę wikliny i trochę jedzenia :)



Kręcą się rurki kręcą i ciągle ich mało J

Wieniec jest dość duży, ale mam nadzieje, że po pomalowaniu i ozdobieniu stanie się piękna ozdoba świąteczną.


Teraz z innej beczki …… kulinarnej J
Ostatnio wypróbowałam dwa nowe przepisy. Pierwszy na Ciasto czekoladowe, z blogu Moje wypieki, które powstało na urodziny mojego męża.
Jest proste w wykonaniu a w smaku...... po prostu niebo w gębie.
Jeśli ktoś z was lubi czekoladę tak jak my, powinien koniecznie wypróbować.




Drugi przepis na Cebularze jest dobrym rozwiązaniem na szybki i ciepły posiłek.
Osobiście bardzo mi smakowało wiec postanowiłam podzielić się nim z wami

A oto i przepis może komuś się przyda

2 szklanki maki
Jajko
Sól  i pieprz
3 dag drożdży / ja dodałam 5 dag/
¾ szklanki mleka
2 łyżki oleju
4 duże cebule
1 łyżka kwaśnej śmietany
Żółty ser
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać trochę maki i tyle samo ciepłego mleka /ilość trzeba odjąć od ilości podanych w przepisie/ pozostawić do wyrośnięcia
Mąkę przesiać dodać zaczyn olej jajko resztę mleka, szczyptę soli, jeśli będzie za luźne dodać mąki.
Podzielić na 12-16 kawałków uformować kulkę lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce /daleko od siebie/ pozostawić do wyrośnięcia.
Cebule obraz pokroić i podsmażyć dodać wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać śmietany doprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczyć /pozostawiając rancik/ wypełnić cebulą i posypać serem
Piec w temperaturze 150*C około 20 minut
SMACZNEGO 

2 komentarze:

  1. Ja nie mogę - jak Ty go zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli chodzi o wieniec to nie jest to bardzo skomplikowane:) ale muszę jeszcze trochę potrenować:) i wtedy chętnie wykonam taki i dla ciebie w ramach dodatkowej praktyki :)

    OdpowiedzUsuń